Afscheidsbericht H1

BOK H1 Boys in green betreden de laatste keer het strijdtoneel…

In de vroege middag neem ik plaats op de bune. Ik weet niet wat ik had verwacht… de vaste kern supporters of een overladen bune die nog één keer mijn boys in green komen toejuichen…
De Burgst Breda is de tegenstander. Ik praat de overige supporters even bijover de situatie. De eerste wedstrijd van het seizoen troffen de teams elkaar namelijk in Sportcentrum Breda. Het H1 team van BOK kwam toen beter uit de zomerstop dan het team uit Breda. In de 1ste set zette BOK meteende toon door initiatief te tonen en te verrassen. De eerste set van de eerste wedstrijd in de hogere (1ste) klasse werd overtuigend gewonnen (19-25). De mannen van Breda zette een aanvalsoffensief op en kregen meer grip op het spel van BOK. Maar de boys in green hielden stand en trokken de setwinst naar zich toe (24-26). Daar had de thuisploeg niet op gerekend. Het kostte tijd om voor eigen publiek de draad weer op te pakken. De boys in green gingen meedogenloos door en wonnen ook de 3de set met overmacht (17-25). De teams haalden alles uit de kast in de laatsteset. Het ging nek aan nek. Er werd aan beide kanten niks cadeau gegeven. De set ontketende in een bloedstollende eindstrijd. Beide teams passeerden in de slotfase de 25 punten. Het waren echter weer onze mannen die ook in de slotfase de winst wisten te verzilveren (27-29). Ik kan me zo voorstellen dat De Burgst Breda vandaag graag orde op zaken wil stellen. De nummer 10 tegen de nummer 6 heeft niks te verliezen en wil zich via deze wedstrijd voorbereiden op de PD-wedstrijden om een plekje in de 1ste klasse te behouden. Onze BOK-heren staan echter met een ander team in het veld. Onno geniet al een aantal maanden met volle teugen van het Italiaanse leven. Tom heeft bijzondere festiviteiten in de familie. Luc heeft een lastig seizoen. Hij loopt al bijna het hele seizoen met een schouderblessure rond. Heeft zichzelf wel succesvol in de loop van de tweede helft van het seizoen omgeschoold van rechtshandige tot linkshandige midaanvaller. Echter sloeg het noodlot vorige week weer toe en bezeerde hij een vinger aan zijn linkerhand… Met een zwaar ingetapete vinger is hij er vandaag toch bij. Rogier heeft het dit seizoen rustig aan gedaan en zo de blessures weten te beperken. Na het vertrek van Onno versterkt hij weer het team. De laatste weken is er ook beroep gedaan op Bart. Bart traint op de dinsdagavonden mee met H1 en is dus niet geheel onbekend met het 1ste herenteam van BOK. Door het inkrimpen van de basisselectie heeft Bart vorig weekend tijdens de wedstrijd tegen Mytilus zijn debuut gemaakt bij H1. Joren is al jaren de centrale speler van H1. Hij verdeelt ook vandaag het spel en zal op gezette tijden de aanvallers lanceren. En dan zijn er nog die drie bekende gezichten aan het inspelen… Gezichten van het eerste uur, die eigenlijk geen verdere toelichting behoeven…Alle drie hebben ze in de loop van de jaren hun sporen verdient en stand weten te houden tussen het geweld van de jonge honden: Alex, Arvid en Joost. Dit alles onder de gedreven leiding van Medhat, die verder bouwde met de kampioenen van vorig jaar zodat het team geen eendagsvlieg zou worden.
Een selectie van 8 man thuis tegen een dikke selectie van 12 man van de bezoekers dus. Benieuwd hoe de teams aan het einde van het seizoen de balans opmaken en zich weer aan elkaar kunnen meten. Ik ga er in ieder geval van genieten.

Het fluitsignaal klinkt en de gasten mogen beginnen met de service. De basis wordt vandaag gevormd door Luc en Joost als mid-aanvaller, Arvid en Robbert-Jan op buiten, Alex in de diagonaal en Joren als spelverdeler. De boys in green zijn meteen bij de pinken en spelen een perfecte side-out. Als dit het beeld van de wedstrijd gaat bepalen, krijgt De Burgst ook vandaag een zware kluif. BOK H1 zet de focus op scherp en explodeert uit de startblokken. Het regent al snel punten aan de kant van de thuisploeg. De boys in green staan solide in het veld. Robbert-Jan laat zien dat de 3de divisie in Amersfoort lonkt en dat hij het team in Kapelle is ontgroeid. Zowel met zijn sprongservice als met zijn aanvallen speelt hij de tegenstander zoek. Breda zoekt naar mogelijkheden om mee te doen maar krijgt geen vastigheid onder de schoenen. Onze mannen zijn ontketend en overdonderen de gasten opnieuw. Luc laat met een rechtse aanval zien dat dit nog steeds zijn voorkeursarm is. Een tweehandig talent wat niet verloren mag gaan… En ook de oudere garde bewijst dat ze het tempo van de jonge honden nog kunnen bijbenen. In no-time is de set beslist in het voordeel van BOK (25-9 | 1-0). Wow… dit is genieten! De kampioenen van vorig jaar trakteren de toeschouwers een waardige laatste wedstrijd van het seizoen.

Aan de kant van BOK wordt een eerste wissel doorgevoerd. De stelling “never change a winning team” wordt doorbroken. Ik hoor uit betrouwbare bron dat Medhat iedereen wil laten spelen. En met een selectie van 3 mid-spelers kan er dus gerouleerd worden. Rogier neemt de positie van Luc in. De ingezette strijdlijn in de eerste set loopt in de tweede set een deukje op. De bezoekers uit Breda geven zich niet zomaar gewonnen. Zij willen zoals gezegd toch graag orde op zaken stellen. Waar BOK in de eerste set vrij spel kreeg, neemt Breda het initiatief over. Onze mannen zoeken naar een antwoord omdat ze steeds vaker nog met een handje aan de bal zitten voordat deze buiten de lijnen valt. Ook de prikballen van de tegenstander achter het blok ontregelt het spel van de boys in green. De rally’s worden langer maar vallen in het voordeel van de bezoekers. De heren uit Breda krijgen vertrouwen in eigen spel en brengen BOK aan het wankelen. De aanvalsverdediging bij de thuisploeg krijgt geen grip op de geblokkeerde ballen. BOK worstelt en loopt achter de feiten aan. De Burgst Breda bouwt langzaam de voorsprong uiten trekt de overwinning naar zich toe (18-25 | 1-1).
Weer wordt er een wissel doorgevoerd in de opstelling van BOK. Medhat houdt zich aan de afspraak om iedereen te laten spelen. Joost wordt naar de kant gehaald en Luc neemt zijn plaats over. De bezoekers hebben vertrouwen gekregen in hun spel en de aanpak van het BOK offensief. De boys in green weten zich echter in het begin van de set te herpakken waardoor beide teams gelijk opgaan. Er ontstaan weer rally’s die om en om in het voordeel van beide teams uitpakken. Bart neemt plaats in de verdediging voor Luc. Het is nog even wat onwennig maar de verdediging houdt stand. Enkel kort achter het blok blijft het gat groot bij onze mannen. Medhat laat Joost weer warmlopen aan de zijlijn. Wat wordt zijn volgende zet?… In de slotfase van de set wordt Alex in het achterveld gewisseld door Joost. Joost heeft duidelijke aanwijzingen meegekregen om als buitenaanvaller de verdediging kort achter het blokte versterken. Dat wordt ons meteen duidelijk wanneer de eerste bal kort achter het blok wordt gespeelden Joost languit de bal omhoog speelt. De slotfase is inmiddels in volle gang. De 20-ers staan voor beide teams al op het scorebord. Wie oh wie trekt aan het langste eind? Wordt het een evenaring van de slotfases van de sets tijdens de uitwedstrijd? Daar wisten onze boys vier keer op rij de winst voor de neus van De Brugst Breda weg te kapen. Het ziet er naar uit dat de mannen uit Breda dat geen tweede keer gaan laten gebeuren. De eindspurt van BOK wordt te laat ingezet waardoor de laatste punten toch naar de gasten gaan (23-25 | 1-2).
De vierde set zet Medhat de opstelling van de eerste set weer in het veld. Kunnen de boys nog één keer stunten voor het thuispubliek en daarmee een vijfsetter eruit slepen? Wat zou dat mooi zijn… Ik schuif alvast wat dichter tegen het randje van het bankje aan. Daar hoef je trouwens niet ver voor te schuiven want die bune bankjes zijn niet zo heel erg breed in het Groenewoud. H1 geeft zich nog niet gewonnen. Beide teams bijten zich weer vast in het spel. De eerste side-out verloopt niet zoals het script uit de eerste set. Jammer…daarmee 1 punt voordeel bij de mannen uit Breda. Hup BOK… schouders eronder en als team er weer tegenaan! De gedachte alleen al heeft effect. De boys in green herpakken zich en geven geen ruimte. Arvid duikt zichzelf bijna een hernia door een bal voor de wisselbank op te duiken…Het neemt me mee naar de good old times waar Arvid zelfs de tellerstafel niet schuwdeom een bal in het veld te houden…Terug naar de wedstrijd. Het blijft gelijk opgaan richting de twintig punten maar Breda sprokkelt af en toe een extra puntje op het scorebord. Medhat haalt de mannen naar de kant en laat voor het eerst in deze wedstrijd weer eens echt van zich horen. Wat hebben ook wij op de bune moeten wennen aan zijn manier van communiceren naarde boys. Maar het is vanuit vurige passie voor de sport en het team. Dat weten we inmiddels ook op de bune maar al te goed. De time-out wordt gevolgd door een interessante wissel. Luc komt erin voor Alex op buiten. Die zagen zelfs de kenners naast mij niet aankomen. ‘Wat is deze?…’ En ineens hoor ik de boys het nummer in gedachten luidkeels zingen. Wat galmde dat altijd lekker door de zaal… Maar goed, weer terug naar de wedstrijd. Bij het eerstvolgende aanvals moment wordt duidelijk dat Joost naar buiten renten Luc op midden aanvalt. Echter een positie verder staan de twee aanvallers zo onlogisch in het veld waardoor de spelverdeling de war raakt. Dit zijn kostbare puntjes in de slotfase van de set/wedstrijd…De 23 staat voor De Burgst al op het bord. BOK haalt nog één keer terug maar dan klinkt het eindsignaal. De mannen van de Burgst Breda zagen de kans schoon om de revanche op de thuiswedstrijd te verzilveren (21-25|1-3)… De boys in green zijn strijdend ten onder gegaan.Het was een mooie wedstrijd om naar te kijken.

En ineens besef ik me dat dit de laatste keer is dat ik mijn favoriete BOK team in actie heb gezien. Ik ben nu groupie H1 af! Na acht jaar de boys trouw te hebben gevolgd vanachter de achterlijn. Wat hebben we veel lief en leed met elkaar gedeeld. Hoogtepunten van de drie kampioenschappen staan in mijn geheugen gegrift. Maar ook het dieptepunt van degradatie zonder trainer/coach en de PD-wedstrijden. En het jaar dat H1 om het weekend bijna van de radar verdween omdat het in regio Eindhoven was ingedeeld. Via deze weg wil ik alle leden van het H1-team,in alle verschillende samenstellingen, bedanken voor de sportieve momenten. En voor het enthousiasme wat altijd op de bune voelbaar was, maar wat niet altijd zichtbaar was in het veld. Jullie waren en blijven mijn favoriet! Het gaat jullie allemaal goed en wie weet tref ik één van jullie nog een keer aan mijn kant van het veld, op de bune! Caio!

Ingezonden door het H1-groupie!